Efectele negative ale consumului de tutun
Efectele negative ale consumului de tutun asupra sănătăţii sunt bine cunoscute. Anual, la nivel mondial, 8 milioane de oameni mor din cauza fumatului. Fumatul este un factor de risc cunoscut pentru boli cardiovasculare, boli cronice respiratorii, cancer, diabet și hipertensiune arterială. De asemenea, este un factor de risc pentru evoluția severă și decesul prin boli infecțioase respiratorii. Pericolele şi efectele nocive ale fumatului de ţigări sunt cunoscute şi mediatizate de mulţi ani. În anii ’60 şi ’70, ţigările au fost comercializate ca “cool”. Oamenii fumau peste tot. Actorii au fumat în filme.
Companiile de ţigări au sponsorizat emisiuni de televiziune şi radio. De fapt, unele companii de marketing pentru ţigări au susţinut şi presupusele lor beneficii pentru sănătate. Evident, toate fiind false.
Mii de oameni mureau de cancer pulmonar şi alte milioane de oameni continuau să sufere de efectele nocive ale fumatului.
În anii 1980, lumea a început să se confrunte încet cu realitatea răului ţigărilor, iar în deceniile care au urmat, numărul fumătorilor a scăzut rapid datorită educaţiei pentru sănătate, legislaţiei guvernamentale, proceselor împotriva companiilor de ţigări şi o schimbare copleşitoare a percepţiei publice. Însă, renunţarea la fumat nu este / a fost uşoară pentru mulţi, efectele nocive continuând după ce au renunţat la fumat.
În ultimii ani, vaping-ul (sau e-cigs) a devenit o punte pentru oamenii care încearcă să renunţe la fumat. Cu toate acestea, vaparea poate fi la fel de captivantă ca fumatul şi există, de asemenea, o concepţie greşită că este complet sigură. Noua generaţie de tineri a început să încerce e-cigs-urile crezând că sunt sigure şi non-dependente. Vaping-ul şi e-cigs conţin substanţe chimice (inclusiv nicotină) care vă pot dăuna corpului.
Oamenii de ştiinţă încă nu cunosc efectele pe termen lung ale substanţelor chimice utilizate în e-cigs dar ştiu că la fel ca ţigările, conţin nicotină.
Nicotina din tutun
Nicotina este o substanţă toxică. Vă creşte tensiunea arterială şi adrenalina, ceea ce creşte ritmul cardiac şi probabilitatea de a avea un atac de cord.
Nicotina creează dependenţă din cauza a ceea ce face în creierul tău. Cand fumezi sau vapezi, nicotina se îndreaptă către creier şi determină eliberarea unei substanţe chimice numită dopamină, care te face să te simţi bine. După ce aţi terminat de fumat, nivelul de dopamină scade şi este posibil să doriţi o altă ţigară care sa vă dea din nou acelaşi sentiment. Astfel încât, nicotina devine o “recompensă” captivantă pentru creierul tău deoarece generează dopamină.
Aşa devii dependent de fumat şi de e-cigs.
Utilizarea dublă a ţigărilor electronice şi fumatul tutunului, potrivit datelor ştiinţifice medicale sugerează legături cu boli pulmonare cronice, astm şi boli cardiovasculare.
Date recente din anul 2018, medicii au început să vadă cazuri noi de pacienţi sănătoşi, adesea adolescenţi internaţi în spitale cu dificultăţi de respiraţie, dureri în piept şi oboseală. A existat un focar de leziuni pulmonare şi decese asociate cu vaping-ul.
Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor au dat denumirea de EVALI (leziuni pulmonare asociate cu utilizarea ţigării electronice sau a produsului de vapare) pentru bolile pulmonare, nou identificate, legate de vapare.
Renunţarea la orice dependenţă este dificilă fără un sprijin. Oxigenul suplimentar este o alternativă sigură, naturală şi sănătoasă. Corpul, mintea, organele, ţesuturile şi celulele au nevoie de oxigen pentru energie, creştere şi funcţionare normală.
Deteriorarea pe termen lung a capacităţilor plamânilor de a procesa oxigenul este motivul pentru care fumătorii se simt în mod regulat obosiţi, fără vlagă sau bolnăvicioşi.
Efectele negative ale consumului de tutun si Covid19
S-a observat că pacienții care au deja boli cronice pulmonare sau boli cardiovasculare au un risc crescut de a face forme severe de COVID-19. Studiile efectuate până în prezent sugerează că fumătorii prezintă un risc mai mare de a face forme severe de COVID-19 comparativ cu nefumătorii și ca în cazul pacienților spitalizați, fumatul este, de asemenea, asociat cu severitatea COVID-19 – pacienții necesită internarea în secția ATI și ventilație mecanică și evoluția bolii poate duce în final la deces.
COVID-19 este o boala infecțioasă care afectează în primul rând plămânii. Fumatul reduce capacitatea pulmonară și crește riscul de a face infecții respiratorii și poate crește severitatea bolilor respiratorii. Un raport publicat în martie de Centrul European pentru Controlul Bolilor a identificat fumătorii ca fiind un „grup vulnerabil” la infecția cu COVID-19 din cauza „susceptibilității mai mari” a receptorilor ACE2 la noul virus. Se știe că fumatul în prezent produce la aceste persoane un numar mai mare de receptori ACE2 care sunt principalii receptori care permit virusului să intre în celula respiratorie și să determine o infecție activă – un mecanism unic al acestui virus.
Dacă fumezi sau vapezi și ai citit acest articol, te încurajăm să renunţi şi să începi o terapie de oxigen suplimentar de refacere a plămanilor şi a corpului tău, trupul şi stările tale vor începe să-şi revină şi te vei simţi mai energizat în fiecare zi, întrucat vei putea să procesezi mai bine oxigenul în corpul tău.
Vezi aici toate produsele OXYSHOT24.
Surse de informatii:
Johns Hopkins Medicine: 5 Truths You Need To Know About Vaping
Health.com: The Dangers Of Vaping